Téma: Byliny - vařit nebo nevařit?

Celkem 2 příspěvků.

V Poradně může odpovídat jenom Břetislav Nový.
Břetislav Nový 2015-05-12 01:33:32, odpověď na #20244 ukázat v kontextu reset

Byliny s cukrem mají pro děti význam jen v případě jejich stresu nebo teploty. Jinak lze udělat bylinné směsi lahodných chutí i bez cukru http://www.novysro.cz/sypane-smesi-k14.html
Obvyklé doporučení přípravy bylinných čajů je ze sušených bylin 1 lžička řezané drogy spařit 1/4 hodiny ve 1/4 l vody pod pokličkou. Z čerstvých - větší špetka čerstvých bylin se projde varem ve 3 dcl vody a nechá 1/2 hodiny spařovat pod pokličkou.
Silice varem voní po bytě, ale chybí v čaji.
Extrakce za studena bych až tak moc nedoporučoval, protože většina jedovatých látek (obvykle dusíkových) i z běžných bylin se rozkládá až nad 60°C, takže zápary za tepla raději.
Sirup ze smrkových výhonků používejte jen krátce po dobu kašle.
Jitrocelový sirup je klasika, pampeliškový med také. Kopřiva oxiduje a černá.

vlaštovka 2015-05-08 22:05:44 ukázat v kontextu reset

Dobrý den, moc prosím o radu. Chtěla bych letos nasbírat běžné byliny a vytvořit z nich různé sirupy. Vím - do sirupů se dává cukr, který našemu zdraví škodí, ale chtěla jsem vyzkoušet třeba jitrocelový, mátový, lipový, kopřivový...říkám si: lepší to, než nic, aby to děti vypily. V lékárně ho také prodávají slazený nebo myslíte, že přidáním cukru se vše znehodnotí?
Ale co se chci zeptat (ať už přidám cukr nebo ne) - mate mě, že v některých receptech se byliny vaří, v některých se luhují za studena. A to i u stejné byliny (např. u pampelišky). Dá se obecně říci, že výluh za studena je lepší? Nebo jaké byliny (myslím ty běžné, které najdeme na louce) je nutné k uvolnění silic povařit? Letos bych např. chtěla zkusit sirup ze smrk. výhonků a ten by prý projít varem měl...a co ta pampeliška? Jitrocel? Kopřiva?
Případně prosím i na nějaký odkaz, kde toto najít. Mnohokrát děkuji!

V Poradně může odpovídat jenom Břetislav Nový.

Přihlášení uživatele